reisverhalen

reisverhalen-banner

Mayotte, een onbekende parel in de Indische Oceaan

Ondertussen ben ik al bijna 25 jaar als reisagent aan het werk. Nog steeds vind ik mijn job even boeiend als in het begin. Nee, eigenlijk nóg boeiender! Ondertussen heb ik al een aardig deel van de wereld gezien en heb ik al heel wat van mijn bucket list mogen afvinken. Maar toch wordt ‘mijn verlanglijstje’ steeds groter. Herken je dit gevoel ook? Hoe meer je reist en hoe meer je met reizen bezig bent, hoe meer het smaakt naar méér!

Heel wat plaatsen hebben jammergenoeg wat van hun charme verloren door de vele toeristen. Maar gelukkig zijn er nog heel wat ‘hidden gems’, juweeltjes die nog niet zo gekend zijn en nog niet overspoeld zijn door het massatoerisme.

Maandelijks ga ik naar één of meerdere opleidingen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de reiswereld… maar ook om voor jullie prachtige, nog authentieke bestemmingen te leren kennen.

Een pareltje dat ik onlangs mocht leren kennen, is Mayotte. Dit Frans vulkanisch eiland ligt in de Indische Oceaan, ergens halfweg tussen het Afrikaanse continent en Madagascar. Qua grootte kan je het vergelijken met Corsica. Het bestaat uit twee eilanden - Petite en Grande Terre - en is ommuurd door een prachtig koraalrif van maar liefst 200km lang. In de gigantische lagune van zo’n 1500km² rondom Mayotte bevinden zich zo’n 30 onbewoonde eilandjes waar je op dagexcursie naartoe kan gaan.

Op Petite Terre vind je het historisch gedeelte van Mayotte alsook de luchthaven. Grande Terre biedt een prachtige en uitbundige natuur. Op het hele eiland vind je een ongelooflijke variatie aan unieke planten- en diersoorten. Mayotte telt zo’n 50 soorten orchideeën en verder nog de baobab bomen, de takamaka- en de Afrikaanse tulpenbomen en de vele mango- en kokosbomen. Geniet er van de ylang ylang- en vanilleplantages. Er leven méér dan 160 vogelsoorten en verder vind je er ook de maki, een inheemse lemurianensoort, leguanen en de vliegende hond, een reusachtige vleermuis,…  Tussen het noorden en het zuiden, alsook tussen het westen en het oosten zijn er grote verschillen qua landschappen. De uitbundige vegetatie met de mangroves en de zwarte stranden in het noorden staat in contrast met het drogere zuiden waar je de imposante baobabs en parelwitte stranden kan vinden.

De hoofdstad Mamoudzou ligt op Grande Terre en heeft zeer Afrikaanse accenten.

Ben je een snorkelfanaat of zoek je een unieke duikvakantie, dan is Mayotte dé bestemming. De onderwaterwereld is één van de mooiste en meest spectaculaire ter wereld. Je zwemt er in ’s werelds grootste afgesloten lagune waardoor je in een oase van rust kan genieten van de unieke fauna en flora. Je zwemt er niet alleen met dolfijnen maar ook tussen de walvissen, mantaroggen, zeeschildpadden en ontelbare kleurrijke vissen. Een onvergetelijke ervaring!

Tevens is Mayotte een paradijs voor wandelaars. Tijdens de wandelingen geniet je van een prachtige fauna en flora. Een wandeling naar het hoogste punt, Mount Shoungi (600m), mag op je reis niet ontbreken. Je geniet van een prachtig uitzicht over de vele baaien en de oceaan. 

Relaxen kan je op één van de prachtige stranden en verlaten baaien. Ga zeker eens uitrusten op N’Gouja Beach in de lagune in het uiterste zuidwesten van het eiland gelegen. Het is het mooiste en meest bekende strand van Mayotte. Je kan er zwemmen met de zeeschildpadden en vanop het strand onder de baobab de lemuren zien rondrennen en de reuze vleermuizen zien vliegen.

De bevolking, een mengeling van moslim en Afrikaans animisme, is zeer hartelijk. Onderweg zie je vrouwen die fruit en groenten verkopen. Ze spreken 4 talen waaronder Frans. De keuken is zeer gevarieerd. Er worden veel kruiden gebruikt maar de gerechten zijn niet pikant. Het hele jaar door kan je naar Mayotte reizen. Enkel de maanden januari en februari zijn te mijden wegens regenseizoen. Er zijn geen cyclonen. Het eiland is namelijk beschermd door Madagascar. Je kan Mayotte perfect combineren met een rondreis op La Reunion ofwel met Kenia of Madagascar. Vanuit Parijs kan je met Air Austral rechtstreeks naar Mayotte vliegen. De vluchtduur bedraagt zo’n 9u45 minuten.

Voor reizigers die houden van natuur, avontuur, prachtige stranden, authenticiteit, een verblijf in ecolodges,… ver weg van het massatoerisme is dit een waar paradijs.

How do you want to travel?